v
i
s
s
z
a
h
í
v
á
s
t

k
é
r
e
k
×
Visszahívást kérek
 
 

Jó tudni

Energetikai besorolás

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány - Lakás zöldkártya
A Föld energiafelhasználásának 40%-át a háztartások fogyasztása teszi ki.
Az energiaárak drasztikus növekedésével egyre nagyobb figyelmet kap az épületek energetikája. Sok esetben kis mértékű racionális fejlesztéssel és körültekintő tervezéssel, nagy mértékben növelhetjük ingatlanunk energetikai besorolását és ezáltal piaci értékét.

Miért kell az energetikai tanúsítvány
A 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet szerint

  • 2009. január 1-től minden új építésű ingatlan használatba vételi engedélyéhez,
  • 2012. január 1-től minden meglévő épület adás-vételéhez vagy bérbeadásához (egyes kivételekkel pl.: 50 m2-nél kisebb)

energetikai tanúsítvány (lakás zöldkártya) szükséges.

»176/2008 (VI.30) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

Mi az amit tudni kell erről: energetikai tanúsítvány?
2012. év elejétől az új építésű házakra bérleményekre, és minden eladó lakásra kötelező energetikai vizsgálatot végezni, azaz energetikai tanúsítványt kiállíttatni. Ezt az energia megtakarításra irányuló pályázatok is megkövetelik majd.
A tanúsítvány végszámaiból és besorolásából kiderül, hogy egy épület mennyi energiát fogyaszt, azaz mennyi lesz a rezsije.

A besorolást a fenti ábra alapján kell megtenni.

A számítások alapján az épületet kategóriába sorolják, a mellé írt szöveg alapján kiolvasható hogy mennyire jó, vagy rossz. Az energetikai tanúsítás tartalmaz egy javaslattételt is, ami egyértelműen megmondja hogyan és milyen kategóriába kerülhet ház a javasolt korszerűsítés után.

A tanúsítás folyamata:

  • Épület geometriai adatainak meghatározása
  • Épületszerkezetek és épületgépészeti rendszerek azonosítása
  • Épületenergetikai számítások elvégzése
  • Tanúsítvány elkészítése, intézkedési javaslat megfogalmazása

A rendelet lehetőséget ad az épület energetikai tanúsítására az épület energiafogyasztását igazoló közüzemi számlák alapján, azonban erre az esetre nincs pontosan és egységesen kidolgozott számítási metódus, továbbá a fogyasztási sajátosságok miatt két műszakilag teljesen egyforma épület között jelentős eltérés adódhat.

Energetikai tanúsítvány készítése!
Partnerünk rövid határidőre vállalja a tanúsítás, illetve a besorolás elvégzését.
Munkatársaik az épületenergetikai tanúsító dokumentumban feltárják az energiaveszteség fő okait és javaslatot tesznek azok megszüntetésére.
Javaslat alapján meghatározhatók azok a célszerű, az energiahatékonyságot optimalizáló fejlesztések, amelyek a besorolást javítják és egyben a fűtésszámlát csökkentik.

Energetikai tanúsítvány ára:

Minden esetben egyedi árajánlatot adunk, amely az ingatlan méretétől és típusától függ. (általában bruttó 15.000 - 30.000 Ft között)

Iroda, kereskedelmi és ipari ingatlanok esetén is egyedi díjmegállapodás alapján vállaljuk a tanúsítást!

Forduljon hozzánk bizalommal!
Részletekről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben !

Illetéktörvény

Módosították az illetéktörvényt 2013. január 1-jei hatállyal. Ez érinti az ingatlant vásárlókat is, egykulcsos lesz lakás vagy ház vásárlása esetén az illeték (visszterhes vagyonszerzés illeték). Az ingatlan értékétől függetlenül 4 százalék illetéket kell fizetni.
Eddig 4 millió forint értékhatárig csak 2 százalék illetéket kellett fizetni, 4 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanra pedig 4 százalék illetéket kellett fizetni. Most azonban az illetéktörvény módosítása után 2013. január 1-jétől minden esetben 4 százalék lesz az illeték, tehát 80 ezer forinttal nő ingatlanvásárlás utáni illeték, ha valaki 4 millió forintnál drágább lakást, házat vásárol, tehát az esetek nagyobb részében.

Egyszerűsödött az öröklési és ajándékozási illeték
Öröklés és ajándékozás esetén az illetékek két kulcs lesz az eddigi 18 helyett. Az egyenes ági rokonok közötti általános illeték mértéke 18 százalék, amíg kedvezményes lesz a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése, ekkor az öröklési és ajándékozási illeték mértéke a 9 százalék lesz. Egyenes ági rokonok közötti valamennyi vagyonszerzés – az ingyenes és a visszterhes is – ingyenes. Házastársuk utáni öröklés esetén az özvegyek értékhatár nélküli illetékmentességet kapnak, az eddigi 20 millió forintos öröklési illetékhatárt értékhatárt eltörölték. Tehát a házastárs is az egyenes ági rokonokhoz hasonló jogokkal rendelkezik az örökösödési illeték terén.
»Az öröklési illeték
»Az ajándékozási illeték

Megszűnik a negatív illetékalap utáni illeték
Eddig a magánszemély akkor is kellett, hogy illetéket fizessen, ha olcsóbb ingatlant vásárolt. Mivel manapság ez jellemzően a devizahitel-adósok problémája, az ő terheiket kívánja csökkenti az intézkedés. Tehát ezen túl nem kell illetéket fizetni, olcsóbb lakást, házat veszünk, mint, amilyet eladtunk.

Csökken a 35 év alattiak lakásszerzési illetéke
A 35 év alattiak lakásszerzési kedvezménye elő lakás esetén az eddigi 8 millió forintos értékhatárról 15 millió forintra emelkedett, és megszüntették az illetékkedvezmény-maximumot is. Tehát a 35 éven aluli vásárlónak első lakás esetén, ha 15 millió forintnál olcsóbb ingatlant vásárolnak, akkor csak az illeték felét kell kifizetniük.